Kidonya

Bu yaz Cunda’da tekne turunda hayatımda yediğim en lezzetli deniz ürününü tatmak nasip oldu.

Kidonya olarak adlandırılan bu kum istiridyelerini tekne turundan bir önceki gece Bay Nihat’ta üzerinde kaşar peynir eritilmiş şekilde denemiştik ve pek tutmamıştık. Hem pişmiş olması hemde kaşarla kamufle edilmiş olan lezzet bize çok sıradan ve yavan gelmişti. Ne kadar haklı olduğumuzu, aslında doyumsuz bir lezzete sahip bu istiridyenin pişirilerek ve ekstra ilavelerle nasıl heba edildiğini Mehmet Kaptanın kardeşi Şevki’nin bizim için temizleyip hazırladığı bu muhteşem tabağı tadınca anladık.

Önce birlikte dalarak istiridyeleri topladık; Yukarıdaki resimde gördüğünüz taraklı olanlar erkeği, yüzeyi pürüzsüz olanlar ise dişisi. Tabi ki dişisi daha yumuşak ve lezzetli oluyor 🙂

Sonra Şevki onları bizim için teker teker temizledi… Son derece zahmetli olan bu temizleme işinini hem iyi bilmek hemde çok sabırlı olmak lazım. Tüm keselerinden ve yenmeyecek bölgeleri iyice ayıklamak gerekli. Kumları iyice temizlemeli…

p

Yenilebilecek lezzetli kısımları bir tabağa toparladıktan sonra geriye iki şey kalıyor; bol zeytinyağı ve bol limon… Hiç pişirmeden istiridyenin kendi lezzetiyle… Hepimiz için değişilmez bir deneyim oldu, çok güzeldi. Sizlere şurada bulabilirsiniz, buradan temin edebilirsiniz diye tavsiyede bulunamayacağım için üzgünüm. Ama belki Cunda’da Salmaner teknesini bulup, Mehmet kaptan ve Şevki ile gezintiye çıkarsanız, Şevki eminim sizin içinde ayarlar bu muhteşem tabağı.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: